24 Aralık 2018 Pazartesi

21.10.2018 RUNAYDIN 2018 YARIŞ RAPORU 10K

9 eylül yarı maratonundan sonra sürekli koşu yarışmalarına katılmak istiyordum. Şanslıydım ki, artık şoku ile ilgili sık sık organizasyonlar yapılmaya başlıyordu. Bunlardan biri de Kuşadası'ndaki koşu olan Runaydın koşusuydu facebookta ilanını gördüm ve biraz araştırdım 5k ve 10k vardır kategorilerde. hemen günler öncesinden 10k ya kayıt oldum. kayıt masrafı çok fazla değildi. Hatta düşündüm eşimi ve oğlumuzu alır ben koşarım, eşim ve çocuğum dolaşırlar falan.Araba ile giderim dedim.
Mesafe çok uzun olmadığından bu yarışı fazla önemsemedim. Niye haftalık antrenmanlarımı yapma ve 9 eylül yarı marathonundan bana hediye kalan IT band sendromunu iyileştirmek için egzersizler yapıyorum. Çalışmalarım daha çok bu plan doğrultusunda gidiyor çok fazla  zorlamıyorum.
Yarışma gününe 1 hafta kala patronumun karısı kendi aracı ile kaza yapınca, benim kullandığım şirket arabasını, kendi aracı tamir oluncaya kadar kendisine verdim. Yarış günü araba ile gidemeyecektim. eşim ve oğlum ile gitme planı bu sebeple suya düştü.
Karşıyaka One Team  koşu takımının facebookta gördüğüm ilanında RunAydın koşusunun sponsorlarından olduğu ilanı gördüm ve One Team'e ulaşmayı başardım. Oradaki görevli arkadaşa Kuşadası'na Buca tarafından gidecek birileri olup olmadığını sordum. Beni whatsapptan bir gruba ekledi ve oraya yazmamı söyledi.
Beni sohbet grubuna ekleyince hemen oradaki arkadaşlara durumumu anlattım ve Kuşadası tarafına yarış günü gidecek olan birileri olup olmadığını ve beni de götürmelerini söyledim. Süleyman Biçer diye bir kişi kendisinin de Buca da oturduğunu ve Karşıyaka One Team grubunda Ümit Çakmaklı'nın (her ikisi ile de ilerde güzel bir koşu arkadaşlığı ve dostluğu paylaşacaktık) kendisini alacağını ve araçta yer olduğunu söyledi. Ümit Çakmalı beni götüreceğini söyledi.
Süleyman, Ümit ve ben bir whatsapp grubu kurarak yazışmalarımızı buradan devam ettirdik.
Yarıştan bir kaç gün önce tam olarak nerede oturduğumuzu konuşurken Süleyman'nın aslında bizim evin arkasındaki blokta oturduğunu öğrendim. Çok güzle bir tesadüftü.
Koşu 21.10.2018 de saat :10.00'da başlayacaktı. Kitleri yarış günü saat: 09.00'a kadar alabileceğimiz söylenmişti.
Arkadaşlar ile  sabah saat 06.00'da beni alacaklarını söylediler. ben de erken kalktım hazırlandım.
aç karnına koşmaya alışık olduğum için kahvaltı yapmadım.Yolda benzin istasyonunda kahve içtik. 8.00'e doğru yarış alanına geldik ve kitlerimizi teslim aldık. sonra bir kahveci bulup birer kahve daha içtikten sonra fotograf çektirdik ve yarışın başlamasını bekledik. hava açık ve ılıktı. bir tişört ve şort ile koşacaktım. gözlüğümü de yanımda aldım.
yarışa yoğun bir ilgi yoktu hem ilk defa düzenlenmesi hem de çok fazla tanıtımı yapılmamasından dolayı 250 kişi ancak vardı. bu sebeple start noktası çok kalabalık değildi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçicioğlu kalabalığın arasına girdi insanlarla ayak üstü selamlaştı ve muhabbette. kesinlikle protokol vs  yapmadı. bu çok hoş bir davranıştı.
 yarış başladıktan kısa bir süre sonra 1.km sonra köprü tarafına bir yokuş vardı oraya hız bir şekilde girdim.nefesim düzensizdi,sonra 2,5k dönüşünden sonra inişe geçtiğimde dizlerimde bir ağrı IT band ağrısı baş gösterdi 5k ya kadar devam etti. 5k yı geçince ağrım azaldı ve neredeyse geçmişti sonra yaklaşık 2k kadar tekrar bir tırmanış oldu tırmanırken pek zorlanmadım ancak inişti IT band olmasın diye kendimi çok kastım ve hızımı düşürdüm. bitime 500m kala sol taraftan bir itfaiye sireni geldi herhalde yangın vs gibi bir durum vardı bu sebeple bizim yavaşlamamızı ve itfaiyeye yol vermemizi söyediler. bu da ilginç bir anıydı. biraz yavaşlayıp ve sağa çekildikten sonra yarışı 55dk içinde tamamladım.

Sonuç olarak, biraz sönük bir organizasyon ve katılım azdı. tarih olarak güzel bir tarih seçilmiş. parkurda sıkıcı değil 21k ekleyebilirler bundan sonrakilere.


10 Aralık 2018 Pazartesi

9 Eylül Yarı Maratonu Raporu

Koşu ile ilgilenmeye devam ettikçe artık koşu ile ilgili verileri daha çok görüyor, fark ediyor ve alıyorsunuz.
Buca Hasanağa Bahçesin'de 2018 Ağustos ayının ortalarındaki sabah antrenmanı sırasında orta yaşlı bir amcanın üzerindeki t-short dikkatimi çekti arkasında "4. Uluslararası 9 Eylül Yarı Maratonu" yazıyordu. O zaman aklıma geldi koşu ile ilgili belediyelerin STK ve özel organizatörlerin yarış düzenleyebileceği. Bunla ilgili bir araştırma yapınca gerçekten de 2018'de 6. sı düzenlenecek olan bir yarı marathon olduğunu öğrendim.
Koşu 2018 2 eylül saat 08.00'da Cumhuriyet Meydanında başlayacak İnciraltı Kent Ormanından geri dönülecek bir parkura sahipti. Hemen internet üzerinden kayıt oldum. yarışa daha 15 gün falan vardı ancak daha şimdiden koşacağım ilk yarış beni inanılmaz heyecanlandırıyordu. Sabahları daha azimli kalkmaya ve antrenman yapmaya başladım. Antrenmanlarım daha çok hafta içi 30-60dk arasında tempo olarak yapıyordum. (henüz interval, fartlek vb antrenmanlardan haberim yoktu). 6 ay önce koşu başlamıştım ve ilk defa bir koşu yarışına katılıyordum.
Şöyle bir şey oldu son 2 gün kala, beni koşuya yönlendiren kuzenim İsmail Eren,  9 Eylül yarı marathonu tarihinde Fransa'daki bir ultra koşuya katılacaktı. o koşuya vize sebebiyle gidemeyince bana destek amaçlı yarışmaya katılacaktı.
Bir kaç gün öncesinden karbonhidrat yüklemesi yapmıştım. koşu akşamı öncesi biraz daha karbonhidratlı yiyecekler yemeye çalıştım. Sabah kahvaltı yapmayacaktım. Çünkü sabahları erken koşuyordum ve aç. karnına koşmaya alışmıştım ve çok iyi geliyordu aç koşmak.
Koşu saat sabah 08.00'da koşulacaktı. 06.00'da kalktım kendime geldim kıyafetlerimi giydim.
Kuzenimle beraber Cumhuriyet Meydanının yakınlarına arabayı bıraktık ve alana girdik.
(Ben çok daha kalabalık olur diye düşünüyordum. kayıt ücretleri 7 TL idi. halk pek fazla ilgi göstermemişti.)
Alan biraz hareketliydi. biraz ortada takılıp bir kaç kişi ile konuştuktan sonra start çizgisine doğru geçtik ve yarışma zamanını bekledik. Ancak yarış zamanı geldiğinde istiklal marşı ve saygı duruşu yapılacağını söylediler. programda bunlar yoktu. sorun şu oldu herkes kendince start çizgisinde bir yer tutmuştu ve doğal olarak oradan ayrılmak istemiyorlardı. organizatör ise istiklal marşı ve saygı duruşu için meydana gelinmesi gerektiğini söyledi. Bu fasıl bittikten sonra start yaklaşık olarak 12-15 dk geç başladı. bunun sıkıntısını güneş yükseldikçe daha iyi anlayacaktık.
Çıkışımız hızlı olmadı İsmail Abi ile arada konuşarak 5.km rahatlıkla geçtik.( koşu ile ilgili bana çok değerli bilgiler veriyordu) sonra güneş, ortalığı ısıtmaya başlamıştı ama sol tarafımızdan omuz hizamıza vuruyordu. 10.km dönüşüne gelindiğinde ise güneşi karşımıza aldık ve yükseldikçe daha sıcak oluyordu. Cebime aldığım telefon ve araba anahtarı yüzünden su istasyonlarındaki suları başımdan aşağı dökemiyordum. Bu mesafeden sonra ise artık halsiz düşmeye başladım nefes almak zorlaşıyor ayaklarım beni götürmüyordu. 11-12. km biraz yavaşladım küçük ağaçların gölgesinden yararlandım biraz enerji toparladım. sonra kulaklığımı çıkardım ve telefonuma bağladım. antrenman sırasında dinlediğim parçaları çalmaya başladım. Sonra Buca Hasanağa Bahçesinde antrenmanlarım sırasında rastladığım ve iyi koşam Hilmi Amcayı gördüm. Ben 10k dönüşünde dönmüştüm ve o daha yeni 10k doğru ilerliyordu. Bu bana çok iyi motivasyon sağladı. çünkü: Hilmi Amaca uzun zamandır koşuyordu antrenmanlarda ona yetişmem mümkün değildi. Antrenmanlarda benden hızlı koşması beni şaşırtıyor ve 65 yaşındaki bir amcanın beni yenmesi zoruma gidiyordu.
Bundan kendimce çok keyif aldım 5km boyunca hızımı artırmaya başladım İsmail Abi'yi göremiyordum artık. ama sıcaklık iyiden iyiye artmıştı yaklaşık olarak 32-32 dereceye dayanmıştı Asfaltın sıcaklığı güneşin karşımızda olması koşuyu tamamlamayı daha da güçleştiriyordu. 16.km'den sonra ise pilimin bittiğini anladım. Biraz yürüdüm sonra hızlandım tekrar yürüdüm ve hızlandım. Dizlerimin ağrıdığını hissettim. ayaklarım beni çekmiyordu. 3km daha bu şekilde koştum. Uzun binaların oraya gelince rüzgar esmeye başlamıştı ve bu çok hoştu tekrardan kendimi toparladım hızlandım.,hızlandım sonra yürüdüm 1,5km böyle devam ettim. Son 500 metre de ise yarışı tamamlayıp bize destek vermeye gelen arkadaşlar vardı onları görmek biraz daha iyi hissetmeme sebep oldu ayaklarım zonkluyordu tırnaklarım yerinden fırlayacaktı. Arkama baktım İsmail Abi'yi göremedim.
Son enerjimi de kullanarak finish'e geldim. Bitiş sürem 2saat 18dk idi.  Boynuma bir madalya geçirdiler. Ne olduğunu anlamadım, soluklanmak için biraz açıldım finishten. Nefesimi düzenledim. Çok yorulmuştum. İsmail Abi ise benden 1 kaç dakika sonra geldi finishe. O da bitkin görünüyordu. sonrasında söylediği üzere bu kadar sıcakta koşmaya alışkın olmadığını ve nemden çok etkilendiğini söylemişti.
21k tamamlamak beni inanılmaz mutlu etti. Bu zamana kadar koştuğum en uzun mesafeydi. Bu mutluluk ve gurur uzun zaman beni etkiledi ve bana motivasyon sağladı.